Рекс Стан – най-скъпият динозавър в света

Досега често четяхме и чувахме за най-скъпите диаманти, бижута, дрехи, коли и луксозни предмети, които са били продадени на търгове. Но преди броени дни в Ню Йорк бе купен и най-скъпят скелет на динозавър в света. Ето за какво става дума:

 

Скелетът на въпросния Тиранозавър Рекс бе изтъргуван за крупната сума от 31.8 млн. долара, което не само го го превърна в най-скъпия динозавърски скелет , но и постави нов световен рекорд. Новината бе споделена от елитната британска аукционна къща Christie’s в официалния ѝ уебсайт. Наддаването започнало от 3 млн. долара и продължило по-малко от половин час. Името на купувача все още остава в тайна.

Тиранозавър Рекс Стан.

Освен това тиранозавърът, кръстен Стан, е сред най-добре запазените скелети, открити до този момент, с всичките си 188 на брой кости. По мнението на редица експерти Стан е тежал между 7-8 тона – почти двойно повече от най-тежките представители на африканския слон. Живял е приблизително преди 66 млн. години, висок е 4 м и е дълъг цели 12 метра.

Как е изглеждал Стан приживе.

Всичко започва през 1987 г. по време на разкопки в геоложката формация „Хел Крик“ близо до град Бъфало, Южна Дакота. Откривателят на гигантския хищник е палеонтологът-аматьор Стан Сакрисън, на когото фактически е кръстен праисторическият звяр. В интерес на истината находката дълго време била считана за останки от друг вид динозавър –  Трицератопс. Чак през 1992 г. учените стигат до заключението, че Сакрисън е открил скелет на Тиранозавър Рекс. Между другото, Стан е толкова известен, че има цяла страница посветена на него в „Уикипедия“ – https://en.wikipedia.org/wiki/Stan_(dinosaur) .

Любопитно е да се спомене, че продажбата на Стан задмина тази на Тиранозавър Сю, която бе продадена през 1997-а за 8.36 млн. долара на Филдовския музей по естествена история в Чикаго.

Тиранозавър Сю.

Но не всичко е толкова розово, колкото изглежда…

Мнозина палеонтолози се тревожат, че подобни продажби ще окуражат частната търговия с тези толкова важни открития, ограничавайки работата на сума ти археолози, палеонтолози и изследователи. В този ред на мисли още през септември Обществото на палеонтологичните гръбначни животни изпрати писмо до аукционната къща Christie’s. В него учените молят за ограничаването на търговията с такива останки и запазването им само „ за институции, ангажирани с курирането на образци за общественото благо за вечни времена, или за тези, които наддават от името на такива институции“.