Пиенето на сок от червена боровинка всеки ден има неочакван ефект върху артериите

Вашите артерии пренасят кръв до и от сърцето ви.

С течение на времето обаче те могат да започнат да се запушват с плака, която е съставена от натрупвания на холестерол, мазнини, калций и други вещества. А това е проблем, защото втвърдяването на артериите увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми като инфаркт и инсулт.

Знаейки това, много хора се стремят да консумират храни, които могат да помогнат за премахването на веществата, причиняващи образуване на плака в артериите. Ако сте сред тях, може би ще искате да увеличите приема на продукти от червена боровинка, като например сок от червена боровинка. Според резултатите от някои научни изследвания червените боровинки имат неочакван (и в крайна сметка положителен) ефект върху артериите, което им позволява да изпълняват функциите си по-ефективно.

Например, проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Nutrition, изследва дали консумацията на две дневни дози от по 240 милилитра сок от червена боровинка може да повлияе на сърдечно-съдовото здраве при хората. След осем седмици възрастните, които пили сок от червена боровинка два пъти на ден, показали по-ниски нива на триглицериди и намалено диастолично кръвно налягане. Възрастните, които пиели плацебо, не демонстрирали подобни резултати. Изследователите стигнали до извода, че сокът от червена боровинка може да намали риска от проблеми, свързани с артериите.

Сокът от червена боровинка показал подобен потенциал и в резултатите от проучване от 2021 г., публикувано в Nutrients. Участници на средна възраст с наднормено тегло или затлъстяване и високо кръвно налягане консумирали 500 милилитра сок от червена боровинка ежедневно в продължение на осем седмици. Тази интервенция довела до намаляване на нивата на диастолично кръвно налягане, макар и умерено.

Защо червените боровинки имат такива специфични ползи за артериите? Според WebMD отговорът може да се намери в антоцианините, които се съдържат в червените боровинки.

Съдържанието на антиоксиданти и антоцианини варира между различните сортове червени боровинки. Например, проучване от 2022 г., публикувано в Antioxidants, установява, че два сорта – Woolman и Le Munyon – съдържат най-много антоцианини.

Въпреки че може да не знаете точния сорт на червените боровинки във вашия сок, редовната консумация на качествен продукт вероятно все пак подпомага здравето на артериите.

Препоръчително е да изберете качествена марка сок от червена боровинка и да се насладите на ползите за сърдечно-съдовата система.

Четете още: 5 храни за здрави бъбреци

Нора Пенчева