Окаяма осъмна с паметник на Христо Ботев

Бюстът на именития български революционер вече краси един от най-хубавите паркове на японския град. Стотици души отпразнуваха неговото откриване и се включиха в съпътстващите събития по случай годишнината от побратимяването на Пловдив с Окаяма.

 

На паметното събитие присъстваха Масао Омори, кметът на Окаяма, Мариета Арабаджиева, посланикът на Република България в Япония, председателят на общинския съвет в Окаяма и председателят на Асоциацията за приятелство Окаяма-Пловдив.

Да припомним, че Пловдив и Окаяма се побратимяват през 1972 г., когато е подписано официално споразумение между двете общини. Оттогава датират топлите приятелски отношения, развиват се взаимноизгодни партньорски връзки, работи се по общи проекти, един от които е ежегодният обмен на ученици от езиковите гимназии.

Знамената на Пловдив и Окаяма.

Ето защо, когато Пловдив стана Европейска столица на културата през 2019-а, официална делегация от Окаяма посети стария Филипопол. Японците остават силно впечатлени от монумента на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Впоследствие те пожелават да разположат подобен в един от своите градски паркове, който да напомня за топлите приятелски отношения между побратимените градове.

Впрочем, статуята на героя от японския фолклор Момотаро в Цар Симеоновата градина е подарък от Окаяма за Пловдив по повод 20-годишнината от побратимяването на двата града.

Статуята на Момотаро, намираща се в Цар Симеоновата градина в Пловдив.

По време на откриването на бюст-паметника гостите на събитието имаха възможността да опитат ястия от българската кухня и да се докоснат до културата на страната чрез изпълнение на български народни танци. Наред с това учениците от Езикова гимназия “Иван Вазов” създадоха и изпратиха специално видео, в което правят кратка презентация на Пловдив и разказват за живота на Христо Ботев.

Масао Омори благодари на Община Пловдив и изрази увереност, че откриването на паметника, дело на скулптора Свилен Костадинов, ще задълбочи връзката между двете населени места още повече: „Пловдив е шестият най-стар град в света и има богата култура. Хората са много приятелски настроени, така че ако все още не сте били там, определено трябва да го посетите“.