Най-злите свекърви, които историята познава

Определено историята е видяла достатъчно тирани, злодеи и престъпници, заслужили си страховитата и ужасна слава. Но антагонистите не винаги са мъже, понякога те са… и свекърви. Представяме ви три от най-проклетите, които някога са се раждали:

 

1. Бона Сфорца (1494-1557)

Портрет на Бона Сфорца като вдовица.

Италианската знатна дама произхождала от едно от най-влиятелните италиански семейства. Макар Бона да получила най-доброто образование, което една богата девойка можела да си позволи за тогавашните години, тя била изключително голяма интригантка, манипулаторка и преди всичко – примадона.

Крал Зигмунт II.

С други думи, там, където имало скандали, измами и манипулации, винаги било замесено и името на Бона. Но злобата ѝ достигнала своя апогей, когато синът ѝ – полският крал Зигмунт II – решил да се ожени за Елизабет Австрийска от рода Хабсбурги. Точно като в „Ромео и Жулиета“, между Хабсбургите и Сфорците съществувала дълголетна и силна вражда. Брак между двете фамилии бил немислим и затова Бона лично решила да се заеме и да предотврати евентуалната женитба.

Елизабет Австрийска и Барбара Радживил.

Опитите ѝ, обаче, ударили на камък; в крайна сметка двамата влюбени се венчали пред Бога. Но след 2 години нейната млада и здрава снаха внезапно починала при доста мистериозни обстоятелства. Не след дълго Зигмунт II сключил втори брак с литовката Барбара Радживил, която впоследствие също умряла при неясни обстоятелства. Слуховете за намесата на Бона Сфорца във фаталния край на двете знатни дами започнали да се разнасят все повече и повече; чак след векове се разбирало, че миланската благородничка собственоръчно била отровила двете си снахи.

 

2. София Баварска (1805-1872)

Портрет на София Баварска от 30-те години на XIX век.

Въпреки отдадеността ѝ към семейството, принцеса София Баварска определено била доста амбициозна и властолюбива. За тези от вас, които са забравили, тя е майката на австрийския император Франц Йосиф I, както и лелята и свекървата на известната принцеса Сиси.

Портрет на Техни Императорски Височества Франц Йосиф I и Елизабет Баварска.

Макар и двата филма с немско-австрийската актриса Роми Шнайдер добре да изобразяват сложния и остър характер на София Баварска, в реалния живот тя била още по-проклета. Благородничката не само държала изкъсо австрийския кралския двор, чиято репутация на най-строгия такъв в Европа се разчула по цял свят, но и пряко се месила в политиката и управлението на монархията, макар синът ѝ Франц Йосиф I вече да е бил коронован.

Сцена от филма „Сиси: Младата Императрица“ (1956), от ляво надясно: Карлхайнц Бьом, Ромо Шнайдер и Вилма Дегишер.

Именно заради нея императрица Елизабет (Сиси) Баварска се поболява от булимия, анорексия, тревожност и дълбока тъга; нищо чудно, че съпругата на Франц Йосиф I често бягала от австрийския двор в по-либералния унгарски. Но ситуацията между двете аристократки се влошила допълнително, след като Сиси родила първото си дете. Свекървата решила, че първородната им дъщеря трябвало да бъде кръстено на нея и лично превъзпитана от баба си. Същото направила и с другите деца на Сиси и Франц Йосиф. Наред с това не ѝ позволявала да прекарва достатъчно време с децата ѝ, защото се опасявала, че това ще навреди на възпитанието им.

 

3. Сара Рузвелт (1854-1941)

Фотография на Сара Рузвелт от 30-те години на миналия век.

Сара Рузвелт била много уважавана американската дама, особено поради факта, че синът ѝ Франклин Рузвелт станал 32-ият американски президент. Но всичко се променило когато през 1903 г. Франклин се срещнал с бъдещата си жена и негова братовчедка – Елинор.

Сара Рузвелт със сина си Франклин, 1887 година.

От тогава насетне майка му Сара, която била много влиятелна и взискателна жена, и не смятала, че Елинор била добра партия за сина ѝ, направила всичко по силите си, за да раздели двамата. Усилията ѝ, обаче, се оказвали безполезни: Франклин и Елинор най-накрая сключили брак на 17-ти март 1905 година. Но семейната драма и мъки не свършили дотук…

Фотография на Франклин и Елинор Рузвелт от 1932 година.

Пред обществото Сара Рузвелт демонстрирала силна подкрепа към младото семейство и дори им подарила обзавдена къща в Манхатън, Ню Йорк. Но това, което хората не знаели за сградата, били свързващи ѝ врати на всеки един етаж със съседната на нея къща. С други думи, Сара можела да посещава младото семейство когато си поискала и директно да се мести в личните взаимоотношения на сина си и снаха си- правела го непрекъснато. За щастие, спасението на Елинор дошло, когато съпругът ѝ бил избран за сенатор в Олбани, щата Ню Йорк, а свекървата останала в града Ню Йорк.