Лукс по време на пандемия: с какво кралят на Швеция ядоса поданиците си

Карл Густав XVI реши да отбележи рождения си ден с ексцентрична покупка.

 

 

 

Рождените дни на много членове на кралските династии в Европа съвпаднаха с кризисния период, свързан с COVID 19. Сред тях е и шведският монарх Карл Густав XVI, който отбеляза навършването на 74 години в замъка Стенхамарс, където двамата с кралица Силвия пребивават в доброволна изолация. Въпреки липсата на шумни празненства, монархът е подложен на сурови критики от страна на медиите заради подаръка, с който реши да зарадва сам себе си.

Кралят си купи автомобил BMW M8 Competition Coupé за 1.7 млн. шведски крони, които са еквивалент на 151 хил. евро или 165 хил. долара. Новината се появи в шведския сайт Bytbil.com, и от тогава придобивката на монарха се обсъжда в цяла Швеция, включително от вестниците и телевизиите.

Подобна инвестиция, направена в момент на криза, която много от шведите преживяват тежко в икономически план, ядоса поданиците. Известният шведски телевизионен водещ Гунар Рехлин изрази позиция, споделяна от повечето от съгражданите му: „Намираме се в криза. Бизнесът фалира. Хората губят работата си. Редица държави са застрашени от глад. И кралят си купува кола за 1.7 милиона. Ето ви „правилен” пример за подражание”.

Шведският вестник Expressen съобщи, че през миналия уикенд Карл Густав и кралица Силвия са изпробвали автомобила, който обещава да развие скорост от над 300 километра в час. В колекцията на краля вече фигурира един „немец” – Porsche, а също италианско Ferrari, американски Shelby Mustang и интересният британски автомобил AC Cobra.

На свой ред главният икономист в организацията по интереси на шведския бизнес Йонас Фриклунд побърза да защити постъпката на монарха: „Ако искаме след кризата компаниите и фабриките да продължат да доставят стоки и услуги, е важно да продължим да потребяваме. Мисля, че ако разгледаме покупката на автомобила в по-широк контекст, ще разберем, че всъщност кралят е подкрепил работни места”.

Впрочем, поданиците биха могли да се запитат защо техния монарх е решил да подкрепи именно немската автомобилна промишленост. От информационната служба към кралския двор отказаха да коментират личната придобивка на монарха.