Кой отнесе Националните музикални награди от Марс?

Преди броени часове стана ясно кои са носителите на годишните Национални музикални награди за самопродуциращи се артисти.

 

Номинираните в отделните категории са песни – участвали в Националната музикална класация. Тя се провежда всеки месец – от края на миналата 2021 г. и вече има осем издания.

В нея се излъчват песни на самопродуциращи се артисти, подредени според подкрепата, която са получили от техните почитатели, гласували за тях по имейл. Осъществяването на Националната музикална класация и на Националните музикални награди е подкрепено от Национален фонд „Култура“.

Основен двигател на инициативата е Тихомир Георгиев, който бе и един от водещите на церемонията по награждаването.

Тишо обявяваше наградените заедно с верния си приятел – роботът e-breh de-breh от българската земна станция на планетата Марс.

Асистираха му, но от земята, две чаровни дами – Юлия и Даниела от дует „Мания“, които обявяваха номинираните в отделните категории.

Наградите представляваха уникалка авторска пластика – камък от Марс, поставен върху дървена основа – дело на художника Георги Гогов.

Водещият Тишо обясни, че звездният камък символизира израстването на самопродуциращите се автори и артисти в България и издигането им в по-висок статус.

Ето и победителите:

Кая.

В категорията „Дебют“ номинирани бяха Кая, Боян Шахов и Лили Мар. Наградата отиде при 12-годишната Кая от Стара Загора заради песента ѝ „Самодивски сълзи“.

В категорията „Обществен акт“ с номинация бяха отличени Николета и Bunt verse за „Мерак“, група „Атлас“ и Макис за „Зелени очила“, RSP PJ. 2021 – „Мъжът на 50“. Наградата бе спечелена от „Атлас“ и Макис заради екопосланието на песента им.

В категорията „Клубен акт“ номинирани бяха „House Rock in C min“ на DJ Tissue, „Играта свърши 2021“ на ПТП, „Love is“ на Лили Мар. Победител стана Лили Мар, която живее в Испания.

В категорията „Поп акт“ бяха номинирани: „Африка“ на MI66, „Тръгваш си“ на Stellko, „Подарък“ на братя Аргирови и дует „Мания“, „Истина“ на група „Перфект“, „На попа“ на група „Послепис“. Наградата отиде при Stellko.

В категорията „Рок акт“ номинирани бяха „Светове“ на Kashmir, „She Lilith“ на Simurgia PJ, Changes на Иво Гочев, „За да ни има“ на Black Rose. „Камъкът от Марс“ бе присъден на Black Rose.

Black Rose.

В категорията „Женски глас“ номинира бяха Рени Попминчева, Николета Николова, Нели Тотева – Сара и Милена Иванова. Наградата отнесе Милена Иванова.

В категорията „Мъжки глас“ номинирани бяха Радко Пърлев, Stellko, Боян Шахов, Иво Гочев и Явор Тотев. „Звездният“ камък отново отиде при Stellko.

В категорията „Музика и текст от един автор“ номинираните бяха Валентина Ценова за „Отново и отново“, Иван Атанасов – за „Африка“, Петър Писарски за „Зелени очила“. Призът бе спечелен от Валентина Ценова.

Валентина Ценова.

В категорията „Дует/Група“ бяха номинирани MI66, дует „Мания“, ПТП, дует „Перфект“ и наградата отиде при MI66, които са позиционирани в Лондон.

По време на специалното издание бе обяснено защо участващите в класацията не се наричат независими артист, както е прието, например, в Западна Европа.

У нас изпълнители на музикалните компании се възпротивили, защото и те – като всеки творец, естествено, смятат себе си за независими. Затова организаторите решили да се определят като „самопродуциращи се“ артисти, което и отговаря на всичко, което те правят – те сами продуцират създаването на песента си – музика, текст, изпънение, запис, включително и клип към нея – и оставят слушателите и зрителите сами да преценят дали сингълът им харесва или не.

Читателите на Banker Special ще имат възможност да следят редовно предстоящите класации. Така че на следващите награди и те да имат „пръст“ в определянето на щастливците!