Клубът на Жулиета отговаря на влюбени в цял свят

Мартин Хопли добре знае как се разбиват сърца. Той мисли за това всеки ден. Четиридесет и една годишният британец прекарва безкрайни часове в писане на утешителни писма на хора от цял свят, страдащи от несподелена любов.

 

Понякога ги призовава да предложат на любимия или любимата да сключат брак. Често им напомня, че трябва да се научат да обичат себе си, преди да мислят за щастие с другия. „Работата ми е да помагам на хората да разберат нещо ново, да отворят сърцето си, да следват любовта си, но да не падат в пропастта“, казва Мартин.

През последните няколко години британецът, както и още няколко десетки доброволци, работи в организацията „Клубът на Жулиета“, който се намира в тясно помещение на стара къща във Верона. Намира се близо до мястото, където се събират тълпи от туристи, желаещи да видят дома на героинята от трагедията на Шекспир – Жулиета Капулети.

Клубът съществува вече няколко десетилетия и всяка година получава около 50 хил. писма, които често са адресирани простичко: „За Жулиета, Верона, Италия“. Мартин и другите „секретари на Жулиета“ отговарят на всяко послание на хартия или по електронен път, ако има обратен адрес.  В града има няколко специални пощенски кутии, в които може да се пускат писма без марка, което означава, че някои признания в любов идват при доброволците в клуба върху сгънати листа, на салфетки и дори върху празни цигарени кутии.

Членовете на клуба се стараят да отговорят на всяко послание в съответния стил, независимо дали става дума за цветисти стихове или кратко електронно писмо.

„Намирам се във Верона, затова отговарям на електронни писма, – разказва Мартин от Рединг, Великобритания. – Това, разбира се, е по-малко романтично от истинското ръкописно любовно писмо, но хората влагат сърце и душа в посланията си, затова Жулиета им отговаря по същия начин“.

Понякога британецът прекарва цели дни рзмишлявайки над отговора. Търсейки вдъхновение често се връща към писмото на Жулиета, което сам е получил – то стои в рамка на бюрото му. Спомняйки си онзи момент през 2015-а, когато е изпратил послание във Верона, Мартин казва: „Има нещо смущаващо в това да опишеш чувствата си на лист хартия и да го сложиш в пощенска кутия. Влагаш сърцето и душата си в писмо, за да го види цял свят“.

В посланието си британецът разказал на Жулиета, че като дете е преживял операция за отстраняване на мозъчен тумор, и за това колко му е тежко след болестта. Негова приятелка му разбила сърцето, но той вярвал, че може отново да обича „въпреки увреждането на мозъка и здравия разум“, затова молел Жулиета да използва магия, така че следващата му любовна история да е с щастлив край.

Половин година по-късно получил пощенски плик с италианска марка, който според признанието му променил неговия по-нататъшен живот. „Думите от името на Жулиета не приличаха на нищо, което бях чувал или чел дотогава, защото бяха насочени само към мен, – разказва Мартин.  – Когато хората пишат на Жулиета често са изплашени или объркани. Но тя приема тези чувства, успокоява ги и ви ги праща отново като прекрасна песен, която е по-лесно да разбереш“.

Единствената фраза от писмото на Жулиета, която се съгласява да разкрие звучи така: „На теб ти е съдено да си жив“. „Това изречение заседна в главата ми, защото в него има нещо вълшебно“ – казва британецът.

Мартин толкова се вдъхновява от отговора на Жулиета, че става активен участник в страницата на клуба във Facebook, оставяйки коментари и влизайки в разговор с другите му фенове. След това го помолили да отговаря на някои от писмата. Пет години по-късно Мартин влиза в групата на постоянните доброволци. Работата му го кара се чувства по-здрав и по-добър: „Говорейки името на Жулиета преставам да бъда себе си – не съм толкова добър човек, колкото нея. Тя никога няма да се подиграе, няма да ви обиди, от нея се иска само съчувствие и разбиране. Жулиета ни помага да станем по-добри“.