Къща и охрана: Хари и Меган не искат да се откажат от парите на британските данъкоплатци

Херцозите на Съсекс, които решиха да подадат оставка от кралските си правомощия, няма да спрат да товарят британските данъкоплатци. Те вече заявиха, че ще се нуждаят от охрана, което създава сериозен проблем за Скотланд Ярд. Въпреки прогнозите, че принц Хари и Меган Маркъл ще имат солидни доходи, те възнамеряват да запазят жилището, предоставено им от кралицата и държавната охрана.

Когато на 8 януари заявиха, че се отказват от кралски задължения, Меган Маркъл и принц Хари посочиха, че възнамеряват да станат „финансово независими“. Херцозите на Съсекс подчертаха, че са решили да се откажат от финансирането от Суверенния грант, тоест от парите, които ежегодно се отпускат от името на Елизабет II на най-близките й роднини от фонд, в който постъпват пари на британските данъкоплатци. Това, обаче, не означава, че двойката, предизвикала толкова вълнения в кралското семейство, ще престане да е бреме за английските данъкоплатци: Меган и Хари вече озадачиха държавните структури с исканията си.

Сигурността струва скъпо

Преди всичко ще се наложи Скотланд Ярд да преразгледа отношенията си с херцозите на Съсекс – според Daily Mail съпрузите вече са поискала полицията да продължи да осигурява охраната им, за която отиват около 1 млн. паунда годишно: 600 хил. се харчат за заплатите на бодиградовете, а с останалите 400 хил. се плащат техните полети, настаняването в хотели и храната. Херцозите на Съсекс са охранявани където и да се намират – както във Великобритания, така и в чужбина. Намерението на Меган и Хари да пътуват активно между двата континента, прекарвайки много време в Северна Америка, създава проблем на Скотланд Ярд, който засега не е решен.

Източник от полицията заяви пред Evening Standard, че променящите се условия изискват преразглеждане на системата на работа: „Ако херцозите на Съсекс планират да живеят в чужбина, а не само да правят посещения зад граница, това ще изисква много повече ресурси. И няма гаранция, че те ще бъдат осигурени “. Искането на херцозите на Съсекс може да се счита за несправедливо и към сина на Елизабет Втора, принц Андрю – след като бе отстранен от кралските си правомощия във връзка със скандала с Джефри Епщайн, той сам плаща за охраната си, а дъщерите му Беатрис и Юджин редовно са критикувани че използват услуги за сигурност за сметка на британските данъкоплатци.

Имението Frogmore, ремонтирано за 3 млн. паунда

Грешат и онези, които си мислят, че започвайки собствен живот Меган и Хари ще наемат апартамент или ще си купят къща, както обикновените жители на Великобритания – те вече заявиха, че възнамеряват да запазят имението Frogmore, предоставено им от кралица Елизабет Втора. Трудно се забравя скандала, който съпътстваше възстановяването на имота. През миналата Меган и Хари упорито не искаха да живеят в двореца Кенсингтън, където първоначално им беше отредено място, така че кралицата реши да им даде имението близо до Лондон. Това обаче се оказа щедър подарък не от нейна страна, а от британската общественост, която се изръси с около 3 млн. паунда за ремонт.

В неотдавнашното си изявление съпрузите посочиха , че възнамеряват да оставят имота на свое  разположение, за да имат „място, което може да се нарече дом във Великобритания“. На 9 януари източници съобщиха за The Times, че двойката може да бъде задължена да плаща наем за имота на бабата на Хари.

Приходи, наследство и моделът „Обама“

Отказът от парите от Суверенния грант не означава, че Меган Маркъл и принц Хари ще останат без източници на доходи. Факт е, че бившата актриса и съпругът й все още имат херцогството Корнуол. Приходите от собствеността на тази територия, формално  притежавана от принц Чарлз и оценена на 1.2 млрд. паунда, принцът на Уелс прехвърля на синовете си. Миналата година наследникът на трона даде 4.9 млн. паунда от тези средства на Уилям и Хари – точната сума на трансфера за всеки от двамата е неизвестна, но се смята, че по-малкият син е получил малко по-малко от половината. Ако се вярва на херцозите именно от тези пари са изплатени  95% от възнагражденията на служителите в техния офис, а останалите 5 на сто – от кралските  средства. Отдавна обаче се говори, че приходите от херцогството трябва да принадлежат не на един от Уиндзорите, а на държавата, така че този източник не може да се нарече абсолютно независим.
Хари има и наследство, оставено от починалата му майка, което е оценено на 20 млн. пунда. Наред с това неговата прабаба му е завещала сума от 7 млн. паунда, която от 1994 г. се намира в доверителен фонд.
Самите Меган и Хари също могат да печелят доста прилично. Експерти им предричат  годишен доход от десетки милиони долари, ако изберат модела, който прилага бившата президентска двойка Обама. Иначе казано да произнасят, да пишат книги и да подписват договори с телевизионни компании.
Сувенирната продукция също ще им носи добри доходи – във Великобритания се продават тефтери, чинии, обувки, пижами и какво ли още не с образа на двойка, от които, според данни на Daily Mail, Хари вече е спечелил 30 млн. паунда, а Меган – 4 милиона.