iPhone 15: Дизайн, функции и дата на излизане

Ето, че почти дойде времето, когато американският бранд ще лансира на пазара най-новия си модел iPhone – iPhone 15 серия. Разказваме ви какво се знае до този момент за последния шедьовър сред смартфоните.

 

След почти една година от пускането на iPhone 14 на пазара, по данни на медията Bloomberg, продажбите на следващата серия са планирани да започнат най-рано на 22 септември тази година.

Но едва ли ежегодното лансиране на нови модели iPhone-и сюрпризира вече някого. Мнозина са запознати с факта, че в момента не само тече много силна конкуренция между най-големите производители на мобилни телефони в света, но и здравната и икономическата криза от 2019-а също допринесоха за бързото разработване и пускане на пазара на все повече нови модели смартфони.

Action бутонът.

Например, само за третото фискално тримесечие на 2023-а продажбите на iPhone са спаднали с 2% или до 39,67 млрд. долара. Или както преди броени дни свидетелства главният изпълнителен директор Тим Кук пред Стив Ковач от CNBC: „Индустрията на смартфоните в САЩ се намира в доста труден момент…“.

Какво се разбира под бейзъл при iPhone-ите.

Ала сега да споменем няколко думи за най-новите функции при iPhone-ите от 15 поколение (излишно е да се споменава, че Pro, Max Pro и Ultra моделите ще бъдат най-скъпи и с май-много обновения):

  • USB-C port: Според циркулиращите из дигиталното пространство слухове, моделите iPhone 15 ще бъдат снабдени със специален изход USB-C. Той ще им позволи както по-лесно да се зареждат, така и по-бързо да свалят различни данни, за разлика от старите модели на смартфона, разполагащи с така наречения Lightning port.
  • Action button: Новият бутон при iPhone 15 реално ще замести сегашния, който отговаряше за спирането и пускането на звука на звънене. Той бе включен във всички смартфони от 2007-а досега. От друга страна, Action копчето ще разполага с различни функции като пускане и спиране на фенерчето, на режима за спестяване на батерията, на режима за “без безпокоене” и отново на режима, отговарящ за звука на звънене.
  • Титаниева рамка: Подобно на Apple Watch Ultra второ поколение, моделите от серия iPhone 15 също ще разполагат с титаниева рамка. Тя ще бъде с по-полирано покритие. Да припомним, че предишните серии разполагаха с такава от неръждаема стомана.
  • A17 Bionic chip: Смартфоните от 15 серия ще бъдат с вградени с чиповете от ново поколение A17 Bionic. Те ще бъдат произведени въз основа на усъвършенстваната 3nm технология на TSMC за по-добро изпълнение и енергийна ефективност.
  • Ултратънки рамки (бейзъли): Очаква се моделите iPhone 15 да разполагат с още по-тънки и закръглени рамки (бейзъли) около екрана.

Това, което общо взето остана непроменено при iPhone 15, е камерата от 48MP – същата от предишната серия. Очаква се цените за iPhone 15 да бъдат 799 долара за обикновения модел, за iPhone 15 Plus – 999 долара, iPhone 15 Pro – 1099 и най-скъпия от тях – iPhone 15 Ultra – за 1299 долара.