Идва ли краят на проследяването с реклами?

Правило ли ви е впечатление как си харесвате чифт обувки в онлайн магазин, след това продължавате да си сърфирате, но рекламите на обувки ви преследват навсякъде, където й да отидете в мрежата?

 

От известно време технологията, която прави този трик възможен, бе разбита от два технологични гиганта. Резултатът – сериозно сътресение в онлайн рекламата.

Причината – тази революционна технологична хватка бе жизнената сила на много бизнеси – големи, средни и малки, но заради елемента в нея – нахлуване в личното пространство на хората, тя изведнъж се оказа лоша и опасна.

Само след няколко седмици Apple ще представи свое нововъведение в мобилната операционна система iOS, захранваща милиони iPhone и iPad. То ще принуди разработчиците на приложения да дадат право на избор на потребителите си – дали искат да бъдат проследявани, когато напуснат приложението и когато продължат да сърфират в интернет.

Междувременно от Google обявиха, че забраняват бисквитките на трети страни, използвани за следене на уеб сърфиранията ви. Това важи както за техните рекламни мрежи, така и за браузъра им Chrome.

„Това ще предизвика сериозен шок в системата“, коментира Лара О’Райли, наблюдател на Insider в сферата на технологичните нововъведения. Тя се аргументира с факта, че бисквитките на трети страни, както и идентификаторът на Apple за рекламодатели не са създадени само за да ви досаждат с реклами за обувки, например.

Подобен тип проследявания са важни не само за харесвания във „Фейсбук“ но и за всеки бизнес, който се опитва да живее от реклама.

„Ако притежавате уебсайт, може да поискате много по-високи цени за реклама при вас, тъй като имате коз – знаете доста неща за потребителите си. Ще може да предложите по-детайлна информация за това на какви хора рекламодателят ви иска да предложи най-бързите яхти в Европа, например“ – продължава Лара О’Райли.

От Apple, чийто бизнес модел не зависи от рекламата, обясняват нововъведението като част от поредица инициативи в защита личния живот на клиентите.

Стив Джобс.

В същото време някои припомнят как Стив Джобс популяризираше политиката за проследяване, като преди повече от 10 години твърдо заявяваше: „Вярвам, че хората са умни и някои от тях искат да споделят повече данни в сравнение с други. Затова ги питайте. Питайте ги постоянно. Накарайте ги да ви кажат: „Спрете да ни питате“, когато наистина им е писнало от въпроси, но им казвайте честно какво правите с данните им“.

Рекламодателите обаче сякаш са сигурни, че ако започнат да ги питат: „Искаш ли да бъдеш следен или не“, мнозинството ще каже „не“.

Някои се опитват да намерят начин да заобиколят системата – китайски технологични фирми, например, са измислили инструмент – алтернативен вариант на идентификатора на Apple. Други компании вече са се отказали да ви проследяват в мрежата, а търсят нови начини да научат повече за потребителите, на които предлагат продуктите си.

Джейн Остлър от Kantar разказва как компанията й за проучване нагласите на клиентите е ангажирала над 25 млн. потребители по цял свят, съгласили се да бъдат анкетирани на тема онлайн поведението им.

„С тези анкети можем да добием представа колко потребители виждат реално рекламите и какво мислят за тях“, казва Остлър. Все повече се налага впечатлението, че вероятно очакванията, които се възлагат на така наречената микро-насочена онлайн реклама, са прекалено големи.

Може би е дошъл моментът старомодните рекламни кампании за масовия пазар да се върнат отново на мода.