Да украсиш Секвоя за Коледа

На Рождество Христово наистина се случват безброй чудеса. Преди няколко дни на такъв феномен се натъкнаха и жителите на Ла Барбен във френския департамент Буш-дю-Рон. Ето за какво става дума:

 

Да си украсиш секвоя за Коледа – идеята може да звучи налудничаво, но определено не е нещо, което би шашнало гражданите на Ла Барбен, намиращ се на 58 км северно от Марсилия. Преди няколко дни в парк „Роше Мистрал“, принадлежащ към Шато дьо Ла Барбен, 47-метрова секвоя бе декорирана с най-различни коледни светлини. До този момент това е най-високото коледно дърво, украсявано някога във Франция.

Украсената секвоя.

Историята разказва, че великолепният вечнозелен екземпляр бил пренесен от Северна Америка във Франция към края на XVIII век. По-точно казано, семената му били транспортирани по времето на Американската война за независимост от французина Луи дьо Форбен, който впоследствие ги засадил в градината на семейния си замък (Шато дьо Ла Барбен ) – един от най-старите в Прованс. Но това не би трябвало да изненада никого, тъй като северноамериканското дърво може да живее до 2000 г., което го прави едно от най-дълголетните дървета на нашата планета.

Шато дьо Ла Барбен.

При неофициалния и добронамерен конкурс обикновено печелят 30-35-метровите елхи на Париж или Елзас. Секвоята на Роше Мистрал като нищо може да спечели тазгодишното състезание за най-голямо декорирано коледно дърво във Франция. И защо да не може? Северноамериканският гигант е само с 2 метра по-висок от елхата в Дортмунд, Германия, която е най-голямата на света!“ – разяснява Виани Д‘Аленсон, собственик на замъка дьо Ла Барбен.

Но кой ще бъде победителят тази година? На нас не ни остава нищо друго освен да изчакаме, за да разберем…