Audi представи електрически кросоувър Q6 e-tron

Компанията Audi представи електрическия кросоувър Q6, който дебютира в две версии – базовата Q6 e-tron и спортната SQ6 e-tron.

Новият продукт стана първият модел на марката на новата платформа Premium Platform Electric, която предполага обединяването на Audi Q6 с новото поколение на Porsche Macan. Моделът получи 800-волтова бордова електрическа система, 100 kWh литиево-йонна батерия, от която се използват 95 kWh, с поддръжка на DC бързо зареждане до 270 kW. По време на движение електрическите двигатели могат да възстановят до 220 kW енергия.

Audi Q6

В началото ще се предлагат две модификации.

Едната е Q6 с 380 конски сили с възможност за кратко увеличение на мощността до 455 к.с., както и SQ6 с 480 конски сили с опция за увеличаване на мощността до 510 конски сили. Запасът от мощност е до 625 км за базовата версия, а автономността на спортната версия не се споменава.

И двете версии са с два електрически мотора и задвижване на четирите колела, но по-късно ще се появят варианти със заден двигател, задно предаване и купеподобна модификация на Q6 Sportback.

Audi Q6 e-tron стана първият модел на марката с интериор Digital Stage, който включва 11.9-инчов дигитален панел и 14.5-инчов мултимедиен сензорен екран, комбинирани в извит модул, към който е монтиран 10.9-инчов екран за пътника отпред. Мултимедията е създадена от Cariad и работи с операционната система Android Automotive, което направи възможно внедряването на виртуален асистент, базиран на изкуствен интелект.

Оборудването ще включва и head-up дисплей с технологии за добавена реалност и интерактивно вътрешно осветление, което показва състоянието на електродвигателя и състоянието на зареждане на батерията. Има и гласов асистент с възможност за самообучение. За вътрешна декорация са използвани микрофибър Dinamica и найлон Econyl, изработени от рециклирани материали, както и естествена кожа, метал и дърво.

Продажбите на Audi Q6 e-tron и Audi SQ6 e-tron ще започнат през есента на 2024 година. Цената на новите електрически превозни средства не е обявена.