10-те най-ценни криптовалути

Днес всеки може лесно да осъществи сделка по интернет, за да избегне неприятното общуване с приходни агенции или пък бизнес срив, причинен от политически сътресения. Най-подходящото средство за това са криптовалутите, които се множат на интернет пазарите. Интересно е, че вече има нови криптовалути, които се представят далеч по-добре от легендарния Bitcoin. Затова нека разгледаме десетте най-стойностните в света.

 

Ripple (XRP)

Скоростта е основен фактор за популярността на една криптовалута. Ripple започна с предимството, че е супербърз. Транзакциите отнемат само четири секунди, затова Ripple е един от най-ценните биткойни на пазара. Ripple използва токен система, която нарича XRP. С нея можете да извършвате транзакции, използвайки долари, евро и дори други криптовалути.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin несъмнено е криптовалута №1 в света по популярност. Успехът му се дължи отчасти на това, че е първата криптовалута, отчасти и на пазарната му стойност. Bitcoin използва функция, наречена Blockchain или блокова верига, която е най-важната й характеристика. Хората обичат да използват биткойн, защото той е ценен и дискретен. Поддържа се от различни платформи и борси, така че е лесно да започнете да го използвате. Тъй като пазарната стойност на Bitcoin е висока, той е предпочитан не само от физически лица, но и от компании.

Litecoin (LTC)

След успеха на Bitcoin се появи криптовалута, наречена Litecoin. Тя прилага същите принципи като Bitcoin, където блокчейнът е използван за потвърждение на транзакциите. Предимството на Litecoin е, че е по-бърз от Bitcoin в обработката на една транзакция. Сигурността му се поддържа с предоставяне на сложни алгоритми на клиентите. Litecoin също е предпочитана от много корпоративни клиенти и компании. Тя напредва и като функционалност, така че все повече клиенти използват ценната криптовалута. С над 80 млн. по целия свят, Litecoin показва стабилен прогрес в популярността си.

Ethereum (ETH)

Ethereum има собствена валута, която се нарича Ether. Това е една от най-ценните криптовалути в света. Ethereum също използва блокчейн система и изпълнява код всеки път, когато потребителят извърши транзакция. Този код се актуализира в блокчейна на Ethereum само когато е одобрен от други потребители.

Това изключва всякакъв вид участие в сделката на трети страни. Ethereum е и бърз, поради които е ценен. Функциите за защита на потребителите са отлични и затова той заема топ позиция сред криптовалутите.

Bitcoin Cash (BCH)

Въпреки че Bitcoin е първата криптовалута в света и много ценен актив, някои потребители смятат, че тя е по-бавна от нововъзникващите криптовалути. Това принуди биткойн да се самообнови. По-новата версия му се нарича Bitcoin Cash. Тук скоростта на транзакциите е повишена до 8 мегабайта.

Dash (DASH)

Създателите на криптовалути са истински звезди в интернет. Евън Дъфийлд е една от тях. Той създаде Dash (първоначално го нарича Darkcoin), след като разучи механизмите на Bitcoin. Планът е Dash да се превърне в по-секретна криптовалута, така че паричните транзакции да бъдат непроследими. Децентрализирана мрежа с основен код прави системата много успешна. Dash е една от най-ценните криптовалути, а пазарната й стойност винаги е висока. Защитните характеристики на този биткойн са превъзходни и това е причината много потребители да го предпочитат пред другите криптовалути. Dash, който бе пуснат на пазара през 2014 г., е добър начин за онлайн транзакции.

Monero (XMR)

Сред по-новите криптовалути, които се борят за пазарен дял, е Monero. Monero печели топ позиция сред ценните биткойни заради „железните“ си функции за сигурност. Това, че работи на платформа с отворен код, само увеличава популярността му. Децентрализираната мрежа и използването на ринг подписи прави Monero идеален за всички клиенти, които искат да сключват сделки онлайн. Въпреки че някои от функциите му могат да предизвикат наказателни дела, той държи челно място сред криптовалутите, а пазарната му стойност е в постоянен ръст.

Cardano (ADA)

Една от най-новите криптовалути е Cardano, създадена от Чарлз Хоскинсън. Той пуска Cardano в употреба през 2017 г., използвайки технологията на Ethereum при създаването му. Прозрачността на транзакциите е голямото предимство на Cardano, който използва „интелигентни договори“ Dapps. Основната полза за клиентите е, че международните транзакции могат да се извършват за няколко секунди. Това увеличава потребителската база на Cardano и я поставя на челна позиция сред конкуренцията. Новата технология, използвана в Cardano, помага да се отстранят недостатъците, характерни за по-старите криптовалути.

Zcash (ZEC)

Zcash също е сред най-ценните криптовалути в света поради избирателния си режим на прозрачност. Тя използва блокчейн, за да направи всички транзакции проверими от останалите „миньори“. Но с малка разлика. Имената на подателя или получателя, и сумата, за която се извършва транзакция, са конфиденциални. Тази информация не излиза в публичната книга. По тази причина Zcash успява да увеличи клиентската си база и да повиши значително пазарната си  стойност. Zcash и неговата технология zk-SNARK дават увереност на потребителите, а това го прави ценна стока във виртуалния свят.

NEO (NEO)

Криптовалутата от Китай е създадена от китаецът Да Хонгфей, който използва кодирането на Ethereum. За сметка на това е добавена система за поддръжка по такъв начин, че да може да се използва с Java, C ++ или дори с Go. NEO има супер висока пазарна стойност и заслужено е в топ списъка на криптовалутите. Постоянно разширява обхвата си от клиентите и днес милиони потребители на различни континенти го използват като валута за транзакциите си във виртуалния свят. Тъй като отношенията на компанията с китайското правителство са стабилни, не се очакват проблеми, които да спънат бъдещите успехи на NEO.