Четирите сезона на Tiffany Blue Book 2018

Blue Book е колекцията на Tiffany & Co., която включва предмети от високата бижутерия, затова не се обновява често, но пък чакането си струва. През тази година линията получи названието „Годишните времена“ и всяко украшение от нея изглежда като самостоятелно произведение на изкуството, изработено от отделни или цяла композиция от скъпоценни камъни. Бижутата, посветени на четирите сезона са смело въплъщение на творческия дух, новаторската изработка и неочаквания дизайн. Четирите теми – зима, пролет, лято и есен – отдават почит на архитектурните пластове на природата и значимостта на теорията на цветовете в комбинация с изображения на флората и фауната, почерпени от архивите на бранда със сто годишна давност.  Тридесетте  уникални бижута са оригинална интерпретация на традиционния подход на Tiffany & Co., комбиниран с лукса на типичния американски стил в изработката на фини украшения. Основното предизвикателство пред създателите на колекцията е да превърнат предметите от високата бижутерия в част от всекидневния живот.

„Продължаваме в традицията на Чарлз Люис Тифани, като модернизираме класическите мотиви съчетавайки фигуративното с абстрактното, индустриалното с естественото, ръчно изработеното с механизираната обработка. Така се опитваме да създадем контрасти, чийто произход е в миналото – но днес придобиват съвсем ново звучене“, казва Рийд Кракоф, който от неотдавна е творчески директор на бранда. По думите му Tiffany Blue Book 2018 е своеобразна лаборатория за прогресивни идеи, които по-късно ще бъдат въплътени в нови колекции на бранда.

Темата за природата и нейните сезони е вдъхновявала много бижутерски къщи, но тазгодишната колекция Blue Book изобилства от оригинални решения и подходи. Зимата  на Tiffany & Co. е пресъздадена в емблематичния стил арт деко, чрез използването на бяла и сива фина бижутерийна палитра от аквамарини и сини, и безцветни диаманти. Най-интересни са огърлиците и обеците, изработени от диаманти с необичайна форма, която създава илюзията за айсберг, плуващ в море от платина. Тя е постигната чрез индивидуалната шлифовка на всеки от камъните и „заключването“ му в назъбена „рамка“ засилваща усещането за натрошен лед.  Рийд Кракоф, признава, че „ледените“ огърлици са любимите му бижута в цялата колекция.

Хаотичността и красивата асиметрия на природата се обединяват с точната геометрия в пролетната тема, чрез цветовете на хортензията. Те са изобразени като натурални и в същото време архитектурни обекти, чиято палитра е обогатено от виолетовите и розови оттенъци на сапфири, турмалини и танзанити, образуващи плавни преходи от един цвят в друг. Усещането за лято е пресъздадено чрез ефимерните крила на молците,  трептящи върху твърдата основа на гривните. А есенното настроение ни връхлита с лаконичността в дизайна, простотата на линиите, с играта на цветовете и формите на преплетените стебла и деликатните пъпки.

„Искахме да покажем началото на нова глава в „синята книга“ на Tiffany & Co. като истинско въплъщение на американския разкош.  Какво означава това? Независимо дали става дума за пръстен с брилянти или за обикновена сребърна верижка, истинският лукс е когато качеството, майсторството и стремежът към най-доброто са свързани най-вече с чистотата на дизайна, а не с цената на украшението“ – обобщава Рийд Кракоф.