Известна е програмата на „Нощ на музеите“

Министерството на културата публикува Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива „Нощ на музеите“, която ще се състои тази събота, 13 май.

Това е деветнадесетото издание  на инициативата и програмата е подготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата. Тя включва: тематични изложби, концерти, разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на „Нощта на музеите“.

В инициативата тази година ще участват общо 76 държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали от 25 области в страната. Те, както и тези в София, за чиито културни центрове програмата също е готова, ще посрещат посетители със свободен вход.

Европейската „Нощ на музеите“ се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

По своя формат „Европейската нощ на музеите“ е програма, широко отворена към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им.

Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.