Елизабет Втора бе увековечена чрез лепин

Крал Чарлз III откри в Йорк първата статуя на своята майка – кралица Елизабет Втора – след смъртта ѝ.

 

 

По данни на BBC, скулптурата, направена от лепин, наричан също и френски варовик, е била поръчана, за да отбележи платинения юбилей на бившия английски суверен. Но за жалост кралица Елизабет Втора почина преди това да се случи.

Йоркската катедрала.

Високата двуметрова статуя била готова още през август, малко преди бабата на принцовете Уилям и Хари да се спомине. Церемонията е трябвало да се състои в началото на септември.

Новата статуя на Елизабет Втора, която вече краси катедралата на град Йорк.

Скулптурата вече краси западната част на Йоркската катедралата, наричана също и Йоркският Минстър. Тя изобразява покойната кралица, облечена в одежди стил “Орден на жартиерата” и носеща короната на Джордж IV. В ръцете си тя държи кълбо и скиптър – традиционните символи на властта. Дизайнът ѝ е избран от самата Елизабет Втора.

Крал Чарлз III разговаря със скулптора Ричард Босънс.

На церемонията присъства и най-големият син на кралицата и принц Филип – актуалният великобритански суверен Чарлз III : „Покойната кралица винаги е била бдителна за благополучието на своя народ през живота си. Сега нейният образ ще бди над това, което ще стане площад „Кралица Елизабет“ за векове напред.” – обяви по време на тържественото събитие Чарлз III.

Стивън Котрелс – архиепископът на Йорк.

Архиепископът на Йорк, Стивън Котрел, също добави няколко думи: „Мисля, че лично за краля това ще бъде доста тъжен момент. Все пак това е неговата майка. Но също така за нас е чест да го приемем и да го приветстваме. Имаме толкова много, за което да сме благодарни. Вярвам, че новият крал Чарлз постави много впечатляващо начало.”.