Десет от най-странните граници в света

„Няма граници, има само хоризонти – свобода“. Тази мисъл на американския пилот Амелия Мери Еърхарт много добре описва десетте най-впечатляващи граници в света.

  1. Нидерландия и Белгия

Това, което е може би най-странното при първата граница в списъка, е, че град Баарле се намира точно на линията, отделяща Холандия (вляво) от Белгия (вдясно).

Защо да не се насладите на чаша чай в едната държава и сладкиш в другата?

  1. Норвегия и Швеция

Обезлесената линия, маркираща границата между Норвегия и Швеция, е страхотна писта за моторни шейни.

  1. Аржентина и Бразилия

Водопадите Игуасу варират от 60 до 80 метра височина, но частично са разположени по границата на Аржентина и Бразилия.

  1. САЩ и Мексико

Службата за защита на границата на САЩ запазва земята по граничната линия с Мексико (вдясно), гола и без насаждения, за да попречи на нелегалната имиграция.

  1. Афганистан и Пакистан

Както може да се види по-горе, американски войник стои на пост пред Torkham Gate – един от основните гранични пунктове между наскоро засегнатите от войни държави.

  1. Италия и Швейцария

По границата на Италия и Швейцария, високо в Алпите, се намира единична колиба, използвана като изследователски център за климата при ниски температури. До уникалната сграда се стига само пеша и е построена от кралицата на Италия през 1893 година.

  1. Египет и Израел

Въпреки че е просто въображаема линия, определена в новата история, границата между Египет (вляво) и Израел (вдясно) се вижда ясно дори от космоса.

  1. Непал и Китай

Връх Еверест се намира точно на границата между Непал и Китай, което го прави една от най-високите международни граници.

  1. Испания и Мароко

 

Подобно на решението, взето за мексиканско-американската граница, Испания издигна дълга ограда, за да не допуска нелегалните имигранти, идващи от Мароко.

  1. Северна Корея и Южна Корея

 

Разположена в рамките на демилитаризираната зона между двете страни, това е вероятно една от най-строго охраняваните граници в списъка.