„Уестсайдска история“ и „Силата на кучето“ – с най-много „Глобуси“

Римейкът на „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг и филмът на новозеландката Джейн Кемпиън са големите победители на тазгодишните награди „Златен глобус“. Ето още подробности около наградите на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, които бяха бойкотирани от редица актьори и известни личности заради корупция и расизъм.

 

Филмът на Спилбърг спечели в категориите за най-добър мюзикъл, за най-добра главна женска роля в мюзикъл (дебютантката Рейчъл Зеглер в ролята на Мария Васкес) и за най-добра поддържаща женска роля (Ариана ДеБоуз в ролята на Анита).

Силата на кучето“ – вдъхновен от Псалм 22: „Но Ти, Господи, да се не отдалечиш. Ти, сило моя, побързай да ми помогнеш. Избави от меч душата ми. Живота ми – от силата на кучето“, спечели „Златен глобус“ в категорията за най-добър филм и за най-добър режисьор. Освен това актьорът Коди Смит-Макфий отнесе наградата за най-добра поддържаща мъжка роля за образа на Питър Гордън.

„Силата на кучето“.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд присъди годишните си отличия, въпреки бойкота на редица актьори и звезди, които отказаха да присъстват на церемонията и да обявяват победителите. Техният мотив бе, че от години Асоциацията е обвинявана в корупция и расизъм.

Никой от победителите не присъства на церемонията, нито коментира наградата си. В същото време председателката на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд Хелен Хьоне обяви по време на церемонията, че организацията ѝ се е вслушала в критичните гласове и ще се реформира.

В нейна подкрепа по време на церемонията бяха излъчени клипове с приветствия на звезди като Арнолд Шварценегер, който благодари на „Златните глобуси“, дали тласък на кариерата му, и Джейми Лий Къртис, която не спести добри думи за благотворителната ѝ дейност.

А ето и накратко наградените:

За най-добър сценарий бе отличен филмът на Кенет Брана – „Белфаст“.

За най-добър актьор в комедия „Златният глобус“ спечели Андрю Гарфийлд за „Тик, так… Бум!“

За най-добър чуждоезичен филм бе обявен японският „Карай колата ми“ по разказ на Харуки Мураками.

За най-добър анимационен филм бе обявен „Енканто“ – който с особена сила лежи на сърцето ни, тъй като създателите му официално обявиха, че българските актьори, извършили дублажа му, са го направили по възможно най-добрия начин в сравнение с всички останали. За това по-подробно може да прочетете в Banker Special.

Кадър от „Енканто“.

За най-добър телевизионен сериал бе определен „Наследници“. За най-добър комедиен сериал „Златният глобус“ бе присъден на „Хитрини“.

За най-добър телевизионен филм бе обявена „Подземната железница“ на Бари Дженкинс.

За най-добър актьор в драматичен сериал престижното отличие отнесе Джеръми Стронг от „Наследници“.

Кадър от „Наследници“.

За най-добър актьор в комедиен сериал бе обявен Джейсън Судейкис от „Тед Ласо“.

За най-добри актриса и актьор в поддържаща роля в телевизионна поредица бяха обявени съответно Сара Снук за „Наследници“ и О Йон-су за „Игра на калмари“.

За най-добър актьор в телевизионен филм „Златният глобус“ отнесе Майкъл Кийтън за „Абстиненция“.

За най-добра актриса в драматичен сериал бе обявена Ем Джей Родригес за ролята си в „Поза“. В сайта на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд бе уточнено, тя е първата трансждендър актриса, спечелила „Златен глобус“.

Ем Джей Родригес.

За най-добра актриса в комедиен сериал бе обявена Джийн Смарт за ролята си в „Хитрини“.

За най-добра актриса в мини-сериал бе обявена Кейт Уинслет за ролята си в криминалето „Мер от Ийсттаун“.

За най-добър филмов саундтрак „Златният глобус“ отнесе композиторът Ханс Цимер, създал музикалната атмосфера за научно-фантастичния филм „Дюн“, вдъхновен от едноименния роман на Франк Хърбърт от 1965 година.

За най-оригинална песен бе обявена композицията на Били Айлиш и брат ѝ – Беърд О’Конъл – „Няма време за умиране“, която е създадена за 25-ия филм за Джеймс Бонд.

Никол Кидман и Хавиер Бардем в „Да бъдеш Рикардо“.

Никол Кидман отнесе „Златен глобус“ в категорията за най-добра драматична актриса за ролята си в „Да бъдеш Рикардо“. Уил Смит бе обявен за най-добър актьор в същата категория за изпълнението си в „Крал Ричард“.